Световните борси продължават да са нестабилни заради коронавируса

Dow Jones отбеляза най-ниските си нива от две години

Снимка: БТА
10:00 25.02.2020

Световните борси затвориха деня на червена територия на фона на новината за разпространяване на коронавируса извън Китай, което засили опасенията за спад в глобалната икономика. Индустриалният индекс Dow Jones изтри повече от 1000 пункта от стойността си до нивото 27960.80. Това е най-голямото понижение за индекса от февруари 2018 година.

С понижението в понеделник Dow Jones върна натрупаната преднина за годината и  вече e на отрицателна територия със спад от 2%. Същото се случи и с индекса S&P 500, който записа най-лошото си дневно представяне от две години насам, с което изгуби повишението от началото на годината до сега.

Индексът се потопи с 0.35% до 3225.89 пункта, докато Nasdaq Composite приключи деня с изоставане от 3.71% при ниво от 9221.28 пункта. Производителите на чипове, които са силно зависими от световната икономика реализираха големи загуби. Акциите на Nvidia паднаха с 7.1% в понеделник, докато Intel завърши деня със спад от  4%. AMD се сгромоляса с 7.8%, а борсово търгувания фонд VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH), който следва представянето на сектора изостана с 4.5%.  От водещите световни индекси най-голямо понижение реализира европейският бенчмарк DAX, който изтри над 4% от стойността си до 13035.24 пункта.

Разпространението на епидемията в Европа оказва голяма заплаха както за местната, така и за световната икономика. Цели райони в Италия остават изолирани и под карантина, след като има регистрирани над 300 заразени от вируса. Страховете на инвеститорите насочи вниманието им към златото, което започна силно деня, но коригира част от печалбата до цена от 1658.80 долара за трой унция.

 В началото на седмицата мечките бяха водещи при търговията с петрол. След като китайската икономика е почти спряла се очаква голямо свиване на търсенето на петрол, което кара цената да пада. В края на деня необработеният щатски петрол се търгуваше с понижение от 3.82 на сто до 51.32 долара за барел, докато сорта Брент поевтиня с 4 процента до $56.16.  

Акценти днес

Конференция във Вашингтон 

Вицепрезидентът на Федералния резерв Ричард Кларида ще вземе участие в конференция по икономическа политика, която ще се проведе във Вашингтон. Други важни лица, които ще участват са представители от Международния валутен фонд и членове на Фед. Основните теми, които се очаква да бъдат засегнати са за влиянието на коронавируса върху Световната икономика.

Walt Disney – Седмична

На фона на опасенията за спад в глобалния растеж, продиктувани от коронавируса инвеститорите се отдръпнаха от рисковите активи, което доведе до отваряне на седмицата с гап за акциите на Walt Disney Company. По-ранни сигнали за предстоящо понижение имахме образувалата се дивергенция на седмична графика, която по своята същност е тренд обръщащ модел. Очакваме спада да се задълбочи с пробив под зоната на подкрепа около $130.

USD/CAD – 4 часова

Щатската валута засили позициите си през изминалия ден, като тенденцията е да видим възстановяване на основния тренд и пробив над локалния максимум при 1.3325. Поскъпването на валутната двойка дойде след формиране на дивергенция и пробив над 50 периодната средна, което може да се приеме за сигнал за покупка.ю

XAU/USD – 4 часова

Пазарните страхове изстреляха цената на златото до 7-годишен максимум малко под 1700 долара за трой унция. Началото на седмицата обаче започна силно за щатския долар, което понижи цената на ценния метал и почти затвори гапа от началото на деня. Предвид страховете за намаляване на глобалния растеж очакваме още инвеститори да се насочат към актива убежище, което допълнително да повиши стойността му.

Dow Jones – Дневна  

Търговията през деня потопи индустриалния индекс с повече от 1000 пункта. Големите разпродажби насочиха индекса към зоната на подкрепа, която беше пробита с лекота по пътя му към по-ниски стойности. Въпреки големите спадове индикаторът RSI дори не е достигнал зоната на прекупен пазар, което говори развитие на низходящото движение, преди да видим стабилизиране на индекса и отскачане от нивата на подкрепа.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пазари | световна икономика | Dow Jones | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини