Тръмп планира да даде 90-дневна отсрочка за Huawei

Администрацията осъзнава негативните последици, които ще има забраната за операторите в селските райони

07:54 18.11.2019
Администрацията на Тръмп се очаква да разпореди 90-дневно удължаване на лиценза, позволявайки на американските компании да продължат да работят с китайската Huawei Technologies Co Ltd. Информацията е на Reuters, като медията се позовава на два свои източника, запознати с обсъжданията.

В петък Reuters съобщи, че се очаква първоначално удължаване с около две седмици, a в последствие да има и по-дълго. През уикенда обаче плановете на администрацията на Тръмп са се променили и сега тя планира да поднови временното удължаване за период от три месеца, както беше направено през август.

След като добави Huawei към икономическия „черен списък“ през май, позовавайки се на проблемите с националната сигурност, Министерството на търговията на САЩ му позволи да закупи някои стоки, произведени в САЩ, с цел смущенията за своите клиенти да са минимални, много от които оперират мрежи в селска Америка.

Удължаването ще бъде обявено в понеделник, когато предстои да изтече по-рано въведеното удължаване, са казали източниците.

Говорител на Huawei, най-големият производител на оборудване за телекомуникационни мрежи, заяви в петък, че компанията не коментира слухове и спекулации. Отделът по търговия отказа да коментира.
Министърът на търговията Уилбър Рос каза пред Fox Business Network в петък, че някои селски доставчици в Америка се нуждаят от временните лицензи и са зависими от Huawei за 3G и 4G мрежите си.

„Има достатъчно проблеми с телефонната услуга в селските общности, не искаме да ги спрем нацяло. Така че, една от основните цели на временните общи лицензи е да се оставят тези селски момчета да продължат да работят“, каза Рос.

Развитието идва на фона на дискусии между САЩ и Китай, насочени към постигане на първоначално споразумение за разрешаване на търговска война, продължила близо година и половина.

Вкарвайки Huawei в „черния списък“, правителството на САЩ заяви, че има „разумно основание да се заключи, че Huawei се занимава с дейности, противоречащи на интересите на националната сигурност или външната политика на САЩ“. Huawei нееднократно отрече обвиненията.

Миналата седмица генералният прокурор Уилям Бар заяви, че на Huawei и ZTE Corp „не може да се вярва“, като подкрепи предложението да се забрани на американските безжични оператори да използват правителствения фонд от 8.5 млрд. долара за закупуване на оборудване или услуги от тях.

През май президентът Доналд Тръмп също подписа заповед, с която обяви национална спешна ситуация и забрани на американските компании да използват телекомуникационно оборудване, направено от компании, представляващи риск за националната сигурност. Министерството на търговията беше насочено да изготви план за прилагане до средата на октомври, но все още не е публикувал такъв.

Министерството на търговията също обмисля дали да предостави индивидуални лицензи на американските фирми за продажба на компоненти на Huawei, след като получи повече от 200 заявки. В понеделник не се очакват действия срещу тях.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: черен списък | Хуауей

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини