Цените на петрола се понижават заради опасения за търсенето

Страховете на инвеститорите помрачават надеждите за позитивен ефект от бъдещо ограничаване на добива

Снимка: БТА
11:00 13.02.2020
Цените на петролните фючърси се понижават, движени от опасенията за още по-голям спад в търсенето заради китайския коронавирус. Тези очаквания надделяват над надеждите добивът на суровината да се ограничи и цените да се повишат.

Фючърсите за международния бенчмарков сорт Брент се търгуват с 0.68% по-евтино на цена 55.41 долара за барел, докато тези за американския сорт WTI – с 0.39% понижение при цена 50.99 долара за барел.

Заради епидемията от Китай, която ограничи пътуванията и доставките от и до азиатската държава, както и вътрешното потребление в страната, търсенето на нефт се понижава все повече. А тя е най-големият вносител на петрол в света.

Най-новият доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) гласи, че през януари добивът на петрол се е понижил с 509 хил. барела на ден до 28.9 млн. барела на ден средно за целия месец. В същия документ ОПЕК също така понижава прогнозата си за ръста на международното търсене на петрол – до 990 хил. барела на ден през тази година.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | нефт | Китай | суров петрол | петролни фючърси | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини