Турската икономика отбеляза растеж въпреки кризата

За цялата 2020 г. обаче се очаква спад на БВП

Хора в центъра на Анкара
Хора в центъра на Анкара
Снимка: БТА
13:43 29.05.2020
Икономиката на Турция нараства с 4.5% на годишна база през първото тримесечие на 2020 г., съобщи в петък статистическият орган на страната, цитиран от Anadolu Agency. Потребителските разходи нарастват с 5.1%, докато износът спада с 1%.

Според Турския статистически институт (TurkStat), брутният вътрешен продукт (БВП) по текущи цени възлиза на 1.07 трлн. лири (176.1 млрд. долара) през периода януари-март. Сезонно и календарно коригираният БВП нараства с 0.6% в сравнение с предходното тримесечие, посочват от института.

Данните показват, че турската икономика е по-слабо засегната от коронавируса в сравнение с други големи икономики, макар и по-лошо от очакванията на анализаторите. Група от 16 икономисти, анкетирани от Anadolu Agency, прогнозира турската икономика да нарасне с 5.2% през първото тримесечие на тази година. Прогнозите им варираха между 4.4% и 5.8%.

Икономистите прогнозираха също, че годишният БВП на Турция през 2020 г. ще намалее средно с 1.5%.

БВП на страната се увеличи с 6% през последното тримесечие на 2019 г. и с 0.9% през третото тримесечие, след като преди това се сви 2.3% през първото тримесечие и с 1.6% през второто на годишна база.

Икономическият растеж на Турция беше 0.9% през 2019 г. и 7.4% през 2018 г.

Преди началото на коронавирусната криза икономиката се очакваше да нарасне с 5% през 2020 г., както е заложено в новата икономическа програма на страната, обявена през септември.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | БВП | криза | Турция | ръст | растеж | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини