Уорън Бъфет купи акции в две компании и това добави $2.5 млрд. към стойността им

Бъфет е продал акции на Apple за над 800 млн. долара в края на 2019 г.

Уорън Бъфет е известен с факта, че неговите инвестиционни решения могат да задвижат пазара в исканата от него посока, пише Business Insider. Това се доказва и сега. В петък стана ясно, че Бъфет е закупил акции в две американски компании – Kroger и Biogen, което тласна инвеститорите да добавят 2.5 млрд. долара към общата пазарна капитализация на двете фирми в края на търговската сесия.

Конгломератът на Бъфет Berkshire Hathaway е платил 549 млн. долара за дял в размер на 2.4% в голямата американска верига супермаркети Kroger през четвъртото тримесечие на 2019 г., показват данни от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ. Фондът е закупил и 0.4% дял за 192 млн. долара в американската биотехнологична компания Biogen, която развива и доставя медикаменти за неврологични заболявания.

След новината за инвестицията на Бъфет акциите на Kroger скочиха с 6%, а пазарната капитализация на компанията се увеличи с 1.3 млрд. долара (до 24 млрд. долара). Акциите на Biogen се повишиха с 2%, а стойността на корпорацията – с 1.2 млрд. долара (до 59 млрд. долара).

Залозите на Бъфет в двете компании му се отплащат, дори и преди поскъпването им в края на миналата седмица. От 1 октомври до обявяването на дела на Berkshire Hathaway ценните книжа на Kroger са поскъпнали с приблизително 10%. За същия период акциите на Biogen са скочили с 47%.

Борсовият успех на двете компании се дължи на прогрес вътре в тях. Kroger реализира печалба благодарение на инициативата си “Restock Kroger”, която включва ремоделиране на магазини, оптимизация на процеси, инвестиции в дигитални предложения и партньорства с Microsoft и Ocado.

Междувременно силните продажби на лекарствата на Biogen за склероза и спинална мускулна атрофия подсилиха със 7% печалбата и с 33% нетните приходи на компанията за 2019 г.

Данните от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ показват още, че Бъфет е продал акции на Apple за над 800 млн. долара през изминалото тримесечие. За някои това може да изглежда огромна продажба, но предвид участието на Бъфет в компанията, това по-скоро представлява закръгляване на дела. Berkshire Hathaway е най-големият акционер в Apple с 5.4% дял, който се равнява на приблизително 72 млрд. долара, според данни на Bloomberg.

В зависимост кога точно са продадени тези 3.7 млн. акции на Apple Бъфет е получил между 806 млн. долара и 1.1 млрд. долара.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: apple | Уорън Бъфет | Biogen | Kroger | акции на Уорън Бъфет

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини