Виетнам е големият победител от търговската война, но докога?

Рисковете пред икономиката на Виетнам се увеличават

Снимка: БТА
Виетнам засега е единствената държава, за която се знае, че спечели от търговската война между САЩ и Китай. Страната обаче трябва да внимава да не изгуби предимството си също толкова бързо, колкото го спечели, пише Bloomberg в свой анализ.

Досега 95-милионната държава се справяше добре, стоейки далеч от територията, в която действат китайските производители, но е възможно да получи важен урок, който повечето компаниите вече усвоиха заради търговската война: не слагайте всичките си яйца в една кошница.

Въпросът с уязвимостта вълнува силно производителят на спортни облекла Eclat Textile Co., доставчик на глобални гиганти като Nike Inc. Компанията напусна Китай през 2016 г., тъй като мениджърите не успяха да намерят достатъчно местна работна ръка, затова засили присъствието си във Виетнам. Сега, когато търговската война набира нови сили, тя се оказва уязвима.

„Съдейки по международната ситуация, най-важното нещо сега е диверсификацията“, заяви председателят на Борда на Eclat Textile Хунг Чен-хай в интервю. „50% от облеклата ни са произведени във Виетнам, затова не можем да се похвалим с разнообразие“, добавя той.

В индекса Drivers and Disrupters, който измерва конкурентоспособността на дадена икономика спрямо новите предизвикателства като автоматизацията, дигитализацията, изменението на климата, протекционизъм и популизъм, Виетнам се нарежда в дъното на класацията. Това е индикация за повишен риск за икономиката, тъй като САЩ обръща гръб на предишните си ангажименти по отношение на свободната търговията.

За известно време Виетнам не беше под мерника на Доналд Тръмп, уж заради добрите международни отношения, след като беше домакин на срещата на върха през февруари между президента на САЩ и лидера на Северна Корея - Ким Чен-ун. По време на това посещението Виетнам осъществи покупки за милиарди от американски гиганти като Boeing Co. и General Electric Co. Държавата се стреми да регулира търговския си излишък с Вашингтон, защото знае, че търговския баланс е приоритет във външната политика на Тръмп.

Но изглежда не се справя добре. През май американското Министерството на финансите добави Виетнам към списъка с държавите, чиито валутни и икономически политики са под наблюдение заради излишъка ѝ със САЩ. През юни Тръмп обвини Ханой, че "злоупотребява най-много" в търговията. Месец по-късно президентът изпълни заканите си и увеличи с над 400% митата за внос на стомана от азиатската страна, като заяви, че сплавта произхожда от Тайван и Южна Корея.

През първата половина на 2019 г. търговският излишък на Виетнам със САЩ се увеличи с 39% до 25.3 млрд. долара, показват данните на Bloomberg.

Представителите на Виетнам казват, че имат добрите намерения да го намалят. Но това е проблем за местния бизнес. Увеличеното търсене на виетнамски слънчеви панели от страна на Америка, обикновено би се считало за добра новина. Сега обаче поставя администрацията в трудно положение, опасявайки се от гневен отговор от страна на Белия дом.

Съществуват и други предизвикателства пред бързо разрастващите се производствени бази като Виетнам. Пример за източник на кризисна ситуация е рискът пристанищният капацитет и митническият персонал да бъдат недостатъчни заради увеличаващите се поръчки. За да бъде в крак с новото търсене, капацитетът на контейнерните превози ще трябва да нарасне почти два пъти спрямо темпа от последното десетилетие -  между 10 и 12%. Правителството признава за недостиг от около 4 млрд. долара за развитие на пристанищата си. Големите сделки обаче все още не са се реализирали.

За основните играчи в Източна Азия - Япония и Корея - преодоляването на тези логистични бариери беше трудно. В същото време ангажиментът на САЩ за свободна търговия им даде гаранция, че инвестициите с висока цена и важност ще се изплатят. За Виетнам и други страни, които закъсняват с експорта, американският протекционизъм означава, че сигурността е лукс, без който ще трябва да се справят.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | Виетнам | недостиг | търговска война | мита

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини