Бизнес климатът в България се е влошил през март

Понижение на показателя е регистрирано в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите

Снимка: Pixabay
12:29 30.03.2020
През март 2020 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 3.7 пункта в сравнение с февруари. Негативни са очакванията на мениджърите и собствениците на предприятията в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите. Лек оптимизъм има при строителството, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), оповестени днес.

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ намалява с 5.2 пункта в резултат на песимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях има намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с понижени очаквания за дейността и персонала през следващите три месеца. 

През последния месец се засилва неблагоприятното влияние на фактора „несигурна икономическа среда“, който измества на второ място затрудненията на предприятията, свързани с недостига на работна сила. 

Относно продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца. 

Строителство

През март съставният показател „бизнес климат в строителството“ се увеличава с 1.4 пункта, което се дължи главно на благоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение има известно увеличение на получените нови поръчки през последния месец, като и очакванията им за строителната активност през следващите три месеца се подобряват. 

Анкетата регистрира засилване на негативното въздействие на фактора „недостиг на работна сила“, като 52.2% от мениджърите го посочват като основен проблем за дейността си. На второ и трето място остават затрудненията, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. По отношение на продажните цени мениджърите прогнозират те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ спада с 6.6 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките от доставчиците (както от вътрешния, така и от външния пазар) през следващите три месеца също са по-резервирани. 

Конкуренцията в бранша продължава да е основният проблем за развитието на бизнеса. Регистрирано е и нарастване на негативното влияние на фактора „несигурна икономическа среда“, който измества на трето място затрудненията, свързани с недостатъчното търсене. По отношение на продажните цени по-голяма част от търговците очакват те да останат без промяна през следващите три месеца. 

Услуги

През март съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ намалява с 3.1 пункта, което се дължи на резервираните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко намалена, докато очакванията за следващите три месеца са благоприятни. 

Основните фактори, затрудняващи дейността, остават свързани с конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостига на работна сила. Същевременно последната анкета отчита увеличение на неблагоприятното въздействие на фактора „недостатъчно търсене“ (с 9.1 пункта). Относно продажните цени в сектора на услугите мениджърите предвиждат те да запазят своето равнище през следващите три месеца.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: строителство | НСИ | понижение | статистика | услуги | бизнес климат | промишленост | спад | търговия на дребно

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини