Водещите индекси възстановиха изгубеното през последните дни

Златото, среброто и петролът също отбилязаха повишения

Снимка: БТА

Вчера водещите индекси възстановиха изгубеното през последните дни. Индустриалният Dow Jones записа повишение от 115 пункта до 29348 точки, а технологичният Nasdaq 100 прибави 0.9% до 9817 пункта. Широкият S&P 500 достигна нов връх със скок от половин процент до 3386 пункта. Apple поведе печалбите с ръст от процент и половина. Фондът, следящ технологичните компании от състава на S&P 500 - Technology Select Sector SPDR ETF (XLK), прибави процент до нов максимум.

Междувременно Tesla скочи с нови 6.5% след като ценoвата цел на компанията беше повишена от 729 долара на 928 долара за акция, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Тежест на пазарите отново оказа влиянието на бързоразпространяващия се коронавирус. Заболелите са над 74 хил. души, а смъртните случаи превишават 2000 в над 12 държави по целия свят. В макро план бяха изнесени данни за индекса на производствените цени за януари, който се покачи с половин процент, маркирайки най-силното месечно покачване от октомври 2018 година насам. В 21 часа Федералният резерв публикува доклада от последното си заседания, в който се упоменава, че банкерите не очакват промяна на лихвените ставки за момента.

В Европа нагласите на инвеститорите бяха положителни и водещите индекси записаха солидни ръстове. Британският FTSE скочи с над процент, а френският САС – с 0.9 на сто до 6111 пункта. Немският бенчмарк DAX прибави 0.8% към стойността си до 13789 точки. Европейският съюз насрочи 12-седмичен период на дискусии насочен към по-добро разбиране как да защити гражданите на ЕС от това, което описва като отрицателно въздействие на изкуствения интелект.

В корпоративен план акциите на Puma скочиха с 11% след като немският гигант за спортни стоки надмина очакванията за продажбите и приходите и обяви, че очаква да достигне целите за 2020 година въпреки очаквания удар за първото тримесечие след появата на коронавируса, който засега веригите доставки.

Цената на златото се покачи в петък с 0.64% до 1611 долара за тройунция. Среброто също записа ръст – от 1.44% до 18.42 долара. Петролът поскъпна, преминавайки границата при 53.52 долара за барел с ръст от 2.73%.

Акцентите днес

Доклад – ЕЦБ

В 14:30 часа днес ще бъде изнесен докладът на ЕЦБ за паричната политика. Предвид заплахите относно глобалния растеж и случващия се Брекзит е възможно да има промени в политиката на Банката, които да повлияят на валутните пазари и на единната валута в частност.

Инструменти на фокус

Apple – Дневна

Акциите на технологичния гигант формираха консолидация около 315-330 долара след движение в тесен възходящ канал и поскъпване над него с редуване на връщане в рамките му. Възможно е краткосрочно понижение, потенциално дори до долната граница на канала, в синхрон с излизането на индикатора Стохастик от зоната на прекупен пазар. Това може да се използва за по-дългосрочна покупка с вход на по-добри нива.

USD/JPY – Дневна

USD/JPY проби съпротивата около 110.00 за пръв път от 9 месеца насам. След силния скок до около 111,40 котировките леко отстъпиха, но въпреки това се задържаха около това ниво. Индикаторът Стохастик записа спад до около 80 пункта и очакваме силата на биковете да намалее при понижение под тези 80 пункта. Вход в къса позиция би бил оправдан с цел спад до около 110.00. Не е изключено движението нагоре да продължи още кратко до не повече от горната граница на канала. Това отново може да се използва за продажба на добри цени.

XAU/USD – Дневна

Дълго време златото се движеше около 1550 долара за тройунция и след поскъпването над това ниво в началото на годината последва краткосрочна атака на 1600 долара в началото на януари. През настоящата седмица цената се покачи постепенно и премина 1610 долара за тройунция от ценния метал. Имаме възходящо пресичане на MACD в положителна територия, което често се приема за бичи сигнал и след пробива над 1590 и 1600 долара може да се очаква поне в краткосрочен план тенденцията да се запази. Поевтиняванията могад та се използват за покупки, но предвид волатилността на пазарите препоръчваме защита със стоп поръчки.

Dow Jones IA – Дневна

В края на януари индустриалният индекс на САЩ проби дългосрочната подкрепа и спадна под 50-дневната си средна. В първите дни на февруари последва възстановяване на движението над линията на подкрепа, но през последните дни котировките кръжат около нея. Имаме предстоящо низходящо пресичане на MACD, който е в положителна територия, поради което е възможно краткосрочно понижение. Очакваме силна подкрепа при 29000 пункта, след което потенциално ново поскъпване за тест на въпросната възходяща линия.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: борса | петрол | акции | злато | индекси | сребро | котировки | Елана Трейдинг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини