Защо пазарите остават устойчиви, докато икономиката се дави

Според Денис ДеБюшере от Evercore ISI причините за добрите резултати на индекса S&P 500 са пет

Снимка: Pixabay
14:39 18.05.2020

Вече не е загадка защо фондовите борси остават устойчиви въпреки лошите новини за икономиката. Стратезите от Evercore ISI знаят, защо Уолстрийт е непокътнат от мрачните прогнози, пише Bloomberg.

Въпреки увеличаващото се напрежението между САЩ и Китай, притесненията за растящия външен дълг, скока на безработицата и очакваната втора вълна на коронавирусната пандемия, индексът S&P 500 остава относително стабилен. Най-големият спад, който е отчетен от края на март, е 2.3% през миналата седмица.

S&P 500 успява да запази печалбите от март:


Преустановяването на дейността на компаниите беше сред най-големите проблеми за пазара, но сега се наблюдава отхлабване на марките. „Очакваме постепенно възобновяване на икономическата активност. Ще навлезем смело в зелената територия“, коментира стратегът за Evercore Денис ДеБюшере.

Според него акциите са задържали нивото си след големия скок през март, защото:

  1. Оценката на S&P 500 не е висока и акциите в индекса изглеждат евтини въз основа на цената на инвестицията и възвръщаемостта от нея. Това показва способността на компаниите да използват капитала си за генериране на по-голям паричен поток.
  2. Разпространяването на Covid-19 в САЩ намалява, същата тенденция се наблюдава и в Европа, и Азия, като е придружена с признаци на икономическо възстановяване.
  3. Някои експерти са станали по-оптимистични по отношение на възможността ваксина срещу COVID-19 да започне да се разпространява масово до края на годината. Анализаторът на Evercore Джош Шимер е уверен, че това ще се случи.
  4. Хедж фондовете са на нетни къси позиции и едва 24% от инвеститорите, участвали в последното проучване на Evercore, мислят, че тези на S&P 500 ще се повишат с 10%.
  5. Икономическите данни от Китай и разходите по кредитните карти се подобряват.
Наблюденията на ДеБюшере са, че кредитният спред се лута между оценка AAA и множеството джънк облигации (не-инвестиционен клас облигация или спекулативен клас облигации, бел.р.), нестабилността в Министерството на финансите и съмненията, че случаите на Covid-19 ще се увеличат.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: рецесия | акции | пазари | индекси