Заявките за издаване на лична карта вече ще се приемат онлайн

Това ще става през електронната система на Министерството на външните работи и няма да е нужен електронен подпис

13:46 06.11.2019
Заявленията за издаване на лична карта вече ще е възможно да се подават онлайн през автоматизираната система за електронни услуги на Министерството на външните работи. При това няма да е необходимо използването на е-подпис. 

Това става ясно от приетите от Министерски съвет днес промени в Правилника за издаване на български лични документи (ПИБЛД), чиято цел е да намалят административната тежест за гражданите.

С одобрените промени също така се намаляват сроковете за издаване на паспорт, когато заявлението е подадено в дипломатическите и консулските представителства на страната ни в чужбина. Освен това заявените лична карта или паспорт ще може да се получават чрез лицензиран пощенски или куриерски доставчик, отново когато заявлението е подадено в дипломатическите и консулските представителства на страната ни в чужбина, които предлагат тази услуга.

Също така според измененията при определени случаи ще е възможно подаването на заявление за издаване на шофьорска книжка да става в някои районни управления към Областна дирекция на МВР (ОДМВР). Важното е въпросното районно управление да е в общината, където е постоянният адрес на заявителя.

Според одобрени днес промени в Закона за българските лични документи (ЗБЛД) е предвидено и издаването на временен паспорт да се съгласува от дипломатическите и консулските представителства само с министерството на външните работи, освен в случаите на издаване на временни паспорти на български граждани, на които след 1 септември 1999 г. не са издавани български документи за самоличност. Тогава издаването на временен паспорт ще се съгласува с МВР.

Очакванията са промените да премахнат необоснованата административна тежест за гражданите при предоставяне на услугата по издаване на български лични документи.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: заявки | лични документи | лична карта | паспорти | Министерство на външните работи | лични карти | онлайн заявления

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини