Европейска столица пусна безплатен градски транспорт

Жителите на Талин ще се возят безплатно в цялата градска мрежа

Столицата на Естония Талин предостави безплатен паспорт на своите граждани. Всеки жител, регистриран по местоживеене в Талин, ще разполага с транспортна карта, която се издава безплатно  и дава право на безплатен превоз с трамваи, тролеи и автобуси, съобщиха естонските медии.

Анализатори отчитат, че подобно действие може да доведе до загуба на 12 млн. евро приходи на година. Правителството обаче не се мотивира от тези дефицити, насочвайки действията си в социалната и екологичната среда. Идеята е жителите на Талин да спрат да ползват личните си автомобили и да се возят с градски транспорт.

„Този ход ще направи градът флагман на зеленото движение в Европа”, каза кметът на Талин Едгар Сависаар, цитиран от BBC. Медията отбелязва, че продажбите на билети покриват едва 33% от средствата, необходими за транспортната система в града.

За останалите посетители на града, които не са регистрирани като живущи в столицата, билетът за един час остава 1.1 евро, за цял ден – 3 евро, а за 20 дни – 23 евро.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: градски транспорт | Талин

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини