Последни сме по иновации в ЕС

Страната, възползваща се в най-голяма степен от иновации е Швеция

България е последна по иновации в целия Европейски съюз (ЕС). Това показва сравнителен анализ на постиженията в областта на иновациите в Европейския съюз за 2013 г, който е изграден на база на 24 показателя. Сред тях са икономика с висок дял на високотехнологични сектори, бързоразвиващи се иновативни предприятия, голям брой регистрирани патенти и конкурентен износ. В анализа е използван нов показател, който измерва до каква степен иновативните идеи успяват да достигат пазара, осигурявайки по-добри работни места и допринасяйки за конкурентноспособността на Европа. България се нарежда на последно място със значителни индикатори под средните, а след нея са Румъния, Латвия, Полша и Литва.

Страната, възползваща се в най-голяма степен от иновации е Швеция. След нея се нареждат Германия, Дания и Финландия. В сравнение с миналата година, най-голям напредък отбелязват Естония, Литва и Латвия. Последователи в областта на иновациите са Нидерландия, Люксембург, Белгия, Обединено кралство, Австрия, Ирландия, Франция, Словения, Кипър и Естония.

Резултатите от анализа на ЕС показват, че показателите се подобряват от година на година, въпреки икономическата криза, но разликата в нивото на отделните страни в тази област се увеличава. Докато в най-развитите държави в иновативно отношение резултатите са се подобрили, в други не е бил постигнат напредък.

Сравнение с някои страни извън ЕС анализът показва, че Съюзът като цяло се справя добре. Швейцария и Япония безспорно са начело в класацията, но резултатите на ЕС в областта на иновациите са почти равни на резултатите на САЩ, сочат данни на пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | ЕС | Швеция | иновации

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини