Златото расте заради дълговите неволи в Европа

Напрежението в Египет даде допълнителен тласък на цената на благородния метал

Цената на златото нарасна заради дълговите проблеми в Европа и ескалацията на напрежения в Египет - фактори, които ускориха търсенето на благородния метал, смятан за убежище при кризи. Цената на среброто също пое нагоре, пише Bloomberg.

Търсенето на благородни метали се увеличи, след като двама португалски министри подадоха днес оставки, като в същото време растат опасенията за дълга на Испания и Италия. Президентът на Египет Мохамед Мурси от своя страна отхвърли ултиматума на въоръжените сили за решаване на политическата безизходица в страната.

Всичко това изстреля фючърсите на златото, които през второто тримесечие на 2013 г. загубиха 23% - най-големия спад 1975 г. насам.

Фючърсите на златото с доставка през август добавиха 0.4% към стойността си до 1248.50 долара за тройунция по време на ранната търговия на базираната в Ню Йорк Comex. Утре американските пазари ще бъдат затворени заради Деня на независимостта.

Сребърните фючърсите с доставка през септември се изкачиха с 1.5% до 19.59 долара за тройунция.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: котировки | фалити

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини