Производителите на плодове и зеленчуци плашат с фалит и протести

Те настояват да получават минимум 200 лв. на декар в периода 2015 - 2020 г.

Снимка: Стоян Йотов

Производителите на плодове и зеленчуци искат промяна в схемата за финансово подпомагане, в противен случай обмислят протести.

Земеделците настояват да получават минимум 200 лв. на декар в периода 2015 - 2020 г., което би трябвало да покрие близо 23% от годишните им разходи, съобщава БГНЕС. Те искат за този 5-годишен период да бъдат заделени общо 81.85 млн. евро за сектор производство на плодове, зеленчуци и картофи, като 42% ще отидат за производителите на плодове и 58% за производителите на зеленчуци и картофи.

Междувременно Министерство на земеделието и храните (МЗХ) планира този сектор да получи 39.7 млн. евро, или 33% от бюджета на схемата.

Производителите негодуват срещу това решение. По думите им подобно предложение "ги обрича на агония и браншът е пред опасността да бъде закрит до 2-3 години". Според разчетите им, ако бъде одобрено тяхното предложение за разпределение на парите, това ще доведе до изсветляване на сектора и разкриване на около 50 хил. нови работни места.

Данните за сектора показват, че в периода 1998 - 2013 г. площите за производство на плодове и зеленчуци са намалели между 6 и 10 пъти за някои култури. Потребностите на българските граждани и предприятия се задоволяват на 70-80% от внос, предимно от трети страни.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: фалит | протести | земеделски производители

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини