Първият 3D планетариум у нас отваря до есента

Това ще е третото в света подобно съоръжение

Първият 3D планетариум, който ще се намира в Природонаучния музей в Пловдив, ще отвори врати до есента. До момента три фирми са подали оферти за доставка и монтаж техника, съобщиха от местната администрация.

От днес ще бъде отворена конкурсната документация от специална комисия, в която участват и шефовете на планетариумите в Димитровград и Рожен, пише "Дарик".

Кандидатите са от България, Италия и Франция, а прогнозната стойност на поръчката е 300 хил. лв. без ДДС. По думите на зам.-кмета Розалин Петков планетариумът ще бъде готов до края на септември, ако няма обжалване.

"Самото съоръжение ще представлява купол от фибростъкло, към което ще бъдат насочени 3D прожектори, които ще пускат специални програми, свързани с планетите", обясни директорът на музея Огнян Тодоров. По думите му в помещението, където ще бъде монтиран планетариумът ще има седалки за 20 човека.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Пловдив | ПАСЕ | ЕНП | Dare to Scale

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини