Фрапиращи нарушения в някои болници в страната

Москов подчерта важността на електронната здравна карта

Снимка: БГНЕС
10:46 17.04.2015

Има много и фрапиращи нарушения в някои болници в страната и решението е по-скорошното въвеждане на електронната здравна карта. Това заяви в ефира на Нова Телевизия министърът на здравеопазването Петър Москов.

„В една болница в Лом има приети повече хора в състояние на кома, отколкото в София и цялата Софийска област", обяви здравният министър и подчерта, че се опитва да се пребори с тези измами, въвеждайки новата методика за финансиране на лечебните заведения.

"Бюджетът на Касата е създаден, за да отговаря на вашите здравни потребности, а не на бизнесплана на определена болница. Това нещо пресичаме в момента", категоричен е здравният министър.

Запитан дали е вярно, че има 22 болници без пациенти, той отвърна: "Има много болници без пациенти, има много болници, в които минаваха мъртви души".

Според него решението е "въвеждането на електронната здравна карта и цялостната електронна система".

Относно новата методика на НЗОК за заплащане на медицински дейности, Москов заяви, че се оплакват тези здравни заведения, които, "ако утре затворя, ще разбере само собственикът им". Той поясни, че нито една голяма болница, която приема пациенти в много тежко състояние, не се е оплакала.

"Всичко и навсякъде може да се фалшифицира", заяви министърът относно това, че може да се направи копие на една лична карта и с него може да се влезе в болница и така да се източи Здравната каса. Министър Москов посочи, че глобите за фалшифициране на хоспитализации ще бъдат изключително сурови.

„Решението е индивидуалната електронна здравна карта, в началото на май започват обществените поръчки, а защо процедурата върви вече 15 години, не питайте мен, аз имам амбицията до края на годината това да стане. Разбира се, че ще има съпротива, щом се опитваме да променим системата“, категоричен беше той.

Здравният министър посочи, че методиката е разпределяне на парите ни между различните лечебни заведения и това трябва да е квази справедливо. Имало данни в кои болници се обслужва спешно. На базата на тези данни ще бъдат преразгледани бюджетите.

„Сега се събират данни от GPS по линейки, да се види кой какво и къде кара и ще е ясно скоро за кого ще има 95% и за кого – 90%“, каза министър Москов.

Той счита, че всяка методика с твърди лимити не е съвършена, но докато законът е такъв, НЗОК трябва да осигурява пари за бизнес бюджетите на болниците.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: здравна каса | здраве | WannaCry

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини