Каталуния гласува за независимостта си

Tова сочат резултати от проведените в неделя местни избори за 135 членния парламент в Барселона

07:51 28.09.2015

Сепаратистките партии са на път да спечелят абсолютно мнозинство и да обявят независимостта на Каталуния от Испания. Tова сочат резултати от проведените в неделя местни избори за 135 членния парламент в Барселона.

Според първият екзит пул, най-големите две сепаратистки групи, които образуват коалицията "Junts PEL Si" и радикалната лява партия CUP, която и настоява за излизането на Каталуния и от Испания, и от ЕС, ще получат между 74 и 79 места в парламента.

От партиите вече заявиха, че в рамките на следващите 18 месеца ще обявят независимостта на новата страна.

На изборите, проведени в неделя, Социалистическата партия на Каталуния (PSC) е втора с 19-21 мандата, трета е Народната партия на Каталуния (PPC) с 14-16 мандата. Те са против отцепването на областта. Каталунската версия на Podemos е с 12-14 мандата - тя няма ясна позиция за независимостта.

 На изборите за 135 членния парламент на Каталуния гласуваха само до 18 часа.  Само 63% от имащите право на глас са дали своя вот. Очаквано беше, че общият брой на гласувалите ще достигне 70 на сто.

В сравнение с предишния вот рязко са се увеличилигласовете, които идватот чужбина, въпреки, че живеещите в Мексико, САЩ и Чили каталунци на практика нямаха възможност да гласуват. На практика от чужбина са гласували с 56% повече от предните избори.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: правителство | Барселона | Каталуния | обслужване | товарни

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини