Растежът в Китай надмина прогнозите

Вътрешното потребление и услугите компенсират спада в производството и износа

Икономическият ръст на Китай за третото тримесечие на тази година е 6,9%, което е по-ниска стойност от тази за миналото тримесечие (7%), но надхвърли по-песимистичните очаквания на икономистите, които очакваха ръст от 6,8%, съобщи Bloomberg.

Все пак това беше най-бавният тримесечен икономически ръст в азиатската държава от първото тримесечие на 2009 г.

Засилване в сектора на услугите и вътрешното потребление компенсираха отслабващите производство и експорт.

Правителството намали лихвените проценти 5 пъти от ноември досега и увеличи разходите за инфраструктура през последните месеци, за да поддържа растежа около 7%.

„Потреблението продължава да функционира като основна спирачка, която предотвратява рязко забавяне на цялата икономика”, заяви Луис Куйс от консултантската фирма Oxford Economics.

„Слабостта в сектора на имотите и износа се включваше индустриалните продажби и маржовете на печалба и вдигна неизползвания капацитет, особено в тежката индустрия”, добави той.

Акциите изтриха по-ранните печалби, като основният индекс Shanghai Composite затвори почти без промяна. Юанът, търгуван в Хонконг отслабна, докато австралийският долар се засили.

Темпът на растеж в сектора на услугите се засили до 8,4% през третото тримесечие, а т.нар. вторична индустрия, включваща производството, се забави до 6%.

Промишленото производство през септември нарасна с 5,7% на годишна база, макар икономистите да прогнозираха ръст от 6%. Продажбите на дребно се увеличиха с 10,9%, в сравнение с прогнозираните 10,8% за месеца.

Инвестициите във фиксирани активи се качиха с 10,3% спрямо първото деветмесечие на миналата година, при средна прогноза от 10,8%. Това е най-бавният темп на печалби от 2000 г. насам.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | Китай | потребление | производство | лихви | услуги | продажби на дребно

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини