Режат администрацията в МВР, но увеличават полицаите

Поне 1000 души от администрацията ще поемат полицейски функции

07:47 14.10.2015

Администрацията на МВР ще бъде съкратена, но броят на полицаите ще се увеличи. Такива промени предвижда новият план за реформа, върху който работят финансовият министър Владислав Горанов и вътрешният министър Румяна Бъчварова. Минимум 1000 души от администрацията ще поемат полицейски функции, заяви Бъчварова.

В допълнение на това, планът предвижда хората в МВР, които нямат полицейски функции, да бъдат приравнени на другите чиновници и да не се ползват с привилегии като ранно пенсиониране и обезщетения, пише 24 часа. Очаква се окончателният вариант на промените да стане ясен до месец.

Според разчети в МВР има над 5000 служители, които вършат и полицейска, и чиновническа работа. Чистите чиновници пък са над 6000. Бъчварова заяви, че за някои дирекции все още не е определено дали ще са полицейски или с административни функции.

Очаква се още да има промени в механизма на обезщетяване при напускане на МВР или пенсиониране, като сегашните до 20 заплати вероятно ще бъда намалени на до 10. Все още не е ясно дали работещите в момента в МВР или пенсионираните по сегашните правила ще си получат 20-те заплати, тъй като финансовият министър отказва да даде исканите 21 млн. лв. за обезщетения на пенсионирани през тази година полицаи. 




Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: администрация | заплати | бюджет | разходи | обезщетения | МВР

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини