Русия в продължителна рецесия заради санкциите на ЕС

Икономическият натиск струва на страната 27 млрд. долара, заяви Медведев

Снимка: БГНЕС
20:42 22.04.2015

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви във вторник, че икономиката на страната е изпаднала в рецесия през първото тримесечие на годината. Причина за това са санкциите, наложени от Европейския съюз и САЩ заради Крим. Медведев заяви на заседание на руския парламент, че санкциите струват на Русия 27 милиарда щатски долара, което съответства на 1,5% от брутния вътрешен продукт на страната.

За първи път от началото на световната икономическа криза от 2007-2009, в края на миналата година спадът от близо 50% на цените на петрола и поевтиняването на рублата прати най-големият износител на енергия в света в рецесия. Но Москва обвинява главно санкциите на Запада срещу анексиране на стратегически важния регион в Южна Украйна, за който много руснаци вярват, че културно е по-обвързан с Русия.

"Безпрецедентният политически и икономически натиск е цената, която плащаме за нашата позиция", заяви руският премиер, цитиран от Bloomberg. "Но всички – както институциите така и обществото ни – разбраха, че нямаме друг избор, независимо от заплахите, с които се сблъскваме."

Медведев предупреди депутатите, че ако цените на петрола продължат да бъдат ниски и "външният натиск се увеличи, Русия ще трябва да развие по-друг тип икономика, която ще тества силата на страната".

Централната банка на Русия заяви миналия месец, че икономиката на страната се е свила с 0.7% през първото тримесечие. Сега се оказва, че свиването на икономиката е много по-дълбоко – близо 2%.

Санкциите започват през март 2014 г. и са насочени главно срещу руските банки, енергийни и отбранителни фирми. Мерките също са довели до изземване на руските активи в САЩ и Европа, както и на забрана за пътуване на хора с близки връзки с правителството на Русия. В допълнение, достъпът на Русия до международните финансови пазари е отрязан и богати руски инвеститори изпратиха техните пари в сигурни пазари.

Междувременно Европейският съюз в сряда официално обвини руския газов гигант "Газпром" в злоупотреба с позицията си като най-големият доставчик в Европа на природен газ, който принуждава конкурентите си да затворят врати, съобщава The Financial Times.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | Русия | Газпром | санкции | Three Square Market | Мохамед Ибрахим

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини