Земеделци протестират в Брюксел заради ниските цени на млякото

Български земеделски производители също ще се включат

Европейски земеделски производители протестират днес по улиците на Брюксел заради падащите цени на млякото и месото. Голяма част от центъра на града е блокирана с трактори, предава Euronews. Очакват се около 6000 души, които искат да демонстрират недоволството си. Български земеделски производители също участват в протестите.

Земеделските производители отчитат големи загуби, които се дължат отчасти на руското ембарго за ЕС, наложено в отговор на санкциите на ЕС над Украйна, забавянето на китайската икономика и свиването на пазарите в някои страни производители на петрол, след като цената му се понижи. Продължителното засушаване в Полша и Румъния тази година също силно е засегнало земеделските производители от двете държави.

Все още няма индикация за това дали комисията ще увеличи т.нар. интервенционна цена за мляко - това е цената, на която Европа купува мляко и млечни продукти.

Протестите са в деня, в който земеделските министри на ЕС ще се съберат на извънредно заседание, където ще се обсъждат проблемите с цените в сектора и ще се търси решение. Очаква се срещата да доведе до резултати относно нарастващите загуби от страна на земеделските групи в съответните им държави. На срещата ще присъства и българският министър на земеделието и храните Десислава Танева.

Пред „Фокус” Танева обясни, че „в България средните изкупни цени на млякото са под средните на Европейския съюз и в този смисъл ние наистина изключително много ще настояваме за мерки, които са адаптирани към спецификата на нашето производство в областта на млякото и млечните продукти”.

Само преди няколко дни протести имаше и в Париж. Тогава френската столица също бе блокирана от земеделски производители, които искаха да изразят гнева си заради продължаващата криза в селскостопанския сектор. В някои региони около 20% от стопанствата са на ръба на разрухата. Френските земеделски производители са претърпели тежък срив в цените през последната година – подобна е ситуацията и във Великобритания. Около 50 на сто от цялата индустрия в страната е изправена пред най-тежката криза от 30 г.

Цените на млякото се движат в цикли. През 2013 г. те са били добри, но от средата на 2014 г. е имало последователна низходяща тенденция.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: протест | цени | Брюксел | мляко | земеделски производители | преместваеми обекти

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини