Над 150 автобуса протестират в столицата

Исканията на превозвачите са да няма тол такси за междуселищните автобуси

Снимка: Стоян Йотов
14:30 26.04.2016

Над 150 автобуса се включиха в протестното шествие на превозвачите в София срещу планираното въвеждане на тол таксите от 2018г. Маршрутът на демонстрантите мина от "Цариградско шосе", покрай сградата на Народното събрание, булевард "Мария Луиза" и стигна до Централна автогара. От "Пътна полиция" създадоха "зелена вълна" за преминаване, така че да не се създават затруднения, пише Kmeta.bg.

Основните искания на превозвачите са вземане на мерки за борба със сивия сектор в автомобилните превози, изработване на нова транспортна схема, еднакви и общи условия при възлагане на поръчки за обществен превоз на пътници, да няма тол такси за междуселищните автобуси.

Решаването на проблемите на автобусните превозвачи трябва да започне от нерегламентираните превози, убеден е Васил Пиронков от Националното сдружение на автобусните превозвачи. "Този сив сектор е бич за реалната икономика. Нерегламентираните превози се увеличават и в процент са около 50% от редовните", каза той за БНР.


Когато бъдат въведени тол таксите през 2018 г., сивият сектор ще вземе още по-голям превес заради по-ниските такси за микробусите и леките коли, предупреди той и допълни: "Ние не сме против споделеното пътуване, когато то е споделено, без заплащане. Ние сме против сайтове, в които се рекламират най-различни фирми, включително и лица многократно, които извършват различни превози 5 минути преди автобусите, които са по редовни линии", разясни Пиронков.

Министърът на транспорта Ивайло Московски е поел ангажимент за разрешаването на проблемите и ще има нова среща с автобусните превозвачи и представители на различни държавни структури. "Очакваме да има такава среща. Смятаме, че ще решим в определена степен поне част от проблемите. Ако няма такава среща, на 10 май излизаме отново", закани се Пиронков.

Още интересни новини четете на сайта Kmeta.bg
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: протест | София | движение | автобуси | превозвачи | Световна организация по туризъм

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини