Официално: Бургас забрани бурките

Нека да има санкции, но да бъдат наложени от държавата, заявиха от общинския съвет

11:52 01.06.2016

Бургас се нареди сред градовете, в които официално се въвежда забрана за носене на бурки. Разгорещените дебати по темата в Общинския съвет продължиха повече от час, предаде Kmeta.bg.

Предложението за забраната е на общинският съветник от ВМРО Георги Дракалиев. Идеята му беше подкрепена от 34 души, 9 гласуваха с „въздържал се”, а един беше „против”. Срещу идеята се обяви Шерафет Мехмед от ДПС.

Според него подобна мярка е необоснована. „Ние живеем в най-европейския град на България. От 50 г. не съм видял в кварталите да има хора, които да ходят с бурки. И в най-затънтените села не е имало жени с бурки. Това е дреха от религията. Може ли да тръгнем срещу вярата си. Ако днес забраним бурките, след 2 месеца ще забраним и забрадките“, коментира Мехмед.

На противоположното мнение беше Ангел Божидаров от НФСБ, който е категоричен, че забраната трябва да се въведе и тя трябва да важи за всички, дори и за туристите. „Ако пристигнат туристи с бурки, те трябва да бъдат глобявани, защото законите на страната важат за всички. Или свалят бурките, или обратно ги качваме на самолета“, заяви Божидаров.

Техни колеги от БСП и от ГЕРБ заявиха, че подобна дискусия към момента е излишна, тъй като до месец се очаква да бъде приет национален закон за носенето на подобно религиозно облекло. 

„Ние сме за това да има санкции за подобно облекло, тъй като то не е традиционно за българите мюсюлмани. Но няма как да подкрепим докладната в този й вид. Няма как общинската охрана да осъществи необходимия контрол върху човек с такова облекло“, коментира Николай Тишев, водач на групата на БСП в Общински съвет – Бургас. 




Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: закон | забрана | Бургас | туристи | гласуване | Cloudraker Skybridge | орязване на добива

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини