Арест и обвинение на двама машинисти за инцидента в Хитрино

Влакът се е движил с два пъти по-висока скорост от допустимата

08:27 20.12.2016

Двама машинисти са арестувани и обвинени за тежката влакова катастрофа в Хитрино на 10 декември призори. Третият остава свидетел. Очакват се още обвиняеми, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в понеделник вечерта. Експертизата показва, че влакът е влязъл на гарата с два пъти по-висока скорост - 78 км/ч при 40 км/ч ограничение.

Димитър Михнев и Радослав Петков са обвинени за умишлено нарушаване на правилата на движение и причиняване на смърт по непредпазливост на 7 души, както и различни телесни повреди на 26 души. Прокуратурата ги обвинява в умисъл, защото са познавали добре правилата за движение, имало е достатъчно ясна сигнализация и са били опитни. Затова са били в състояние да предвидят последиците от действията си.

Двамата машинисти са били открити в психиатрични отделения в русенски болници, където са постъпили с различни оплаквания, включително и раздвоение на личността, обясни Арнаудова. След ареста им те щели да бъдат изпратени в съдебната психиатрия в Ловеч, за да ги изследват дали са вменяеми.

Общият товар на композицията е бил 1700 т - 3 цистерни с пропан-бутан и 20 с пропилен. В резултат на двойно по-високата скорост цистерните дерайлирали, при преобръщането и блъскането между тях през отвора на разхерметизирана цистерна изтекъл пропилен, който се разпространил във всички посоки и заради западния вятър надвиснал над гарата и околните постройки, пише в. „Сега“.

Горивният газ се смесил с въздуха и след 2.5 минути настъпило възпламеняване на газовия облак от печка на твърдо гориво, разположена в детска стая на едно от разрушените жилища близо до гарата. Това предизвиквало взривна вълна, която подпалила къщи, дървета и гора.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: влак | скорост | арест | Рийз Уидърспун | умен магазин | GRANDecor | Уошингтън поуст

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини