Китай започва строежа на туристически комплекс на Еверест

Новият бизнес цели да спомогне за развитието на тибетската икономика и туризма

Китай започва строежа на туристически комплекс на Еверест
512 ~ 1 мин. четене

Китайското правителство планира да започне строежа на туристически комплекс на най-високата точка на земята Еверест. Целта е до 2019 г. в областта Комолангма да има хотел, хеликоптерна площадка, музей на алпинизма, магазини, ресторанти, сервизи.

Строежът на мини курорта, който ще струва 14.5 млн. долара на китайската хазна и е предвидено да започне след няколко месеца и да бъде изцяло пуснат в експлоатация само година по-късно. Новият комплекс ще приюти медицински услуги и база на спасителен екип, предоставяйки необходимата подкрепа за авантюристите, които пътуват към планината всяка година, за да се справят с върха.

Надеждата е новият бизнес да спомогне за развитието на тибетската икономика и туризма и да създаде нови работни места за местните. Чрез изграждането на съоръженията, Пекин ще улесни и достъпа до върха през Тибет, който в момента е труднодостъпен.

Критиците казват, че напливът от туристи в региона може да бъде вреден за деликатната екосистема на Тибет. Новият комплекс ще бъде разположен на около 5380 м височина, което изисква внимателна аклиматизация. Има предупреждения, че създаването на курорт на такава височина може да доведе до опасност за здравето на туристите.

Подкрепи Economic.bg