Бившият президент на Гамбия отиде в изгнание

След 22-годишно управление, той отказа да предаде властта на новоизбрания Бароу

10:36 22.01.2017
Бившият президент на Гамбия Яхия Джамех, който отказа да предаде поста си на Адама Бароу, който го победи на изборите през декември, ще бъде в изгнание в Екваториална Гвинея след 22-годишно управление, предаде Reuters.

Яхия Джамех първоначално бе признал своето поражение, но след това отказа твърдо да даде властта на своя опонент. Това принуди Икономическата общност на западноевропейските държави (ECOWAS) да изпрати 7 хил. военнослужещи в Гамбия, които да гарантират предаването на властта на новия държавен глава.

В последствие операцията бе спряна, но част от войските ще останат в Гамбия, за да гарантират сигурността. Това обяви председателят на ECOWAS Марсел де Соуса по време на пресконференция в Декар.

Президентът на Гвинея Алфа Конде, който бе посредник в преговорите с 22-годишният лидер на Гвинея, го изпрати до самолета. 

Яхия Джамех получи още миналата седмица ултиматум от Икономическата общност да предаде властта, в противен случай, в страната ще нахлуят войници от няколко държави членове на ECOWAS и ще започнат военни действия. 

Новината за напускането му на страната породи облекчение в редица граждани на Гамбия, след години на страх. Срещу правителството на Джамех има обвинения в мъчения и убийства на опоненти. 

Междувременно Адама Бароу положи клетва в Сенегал на церемония, организирана за отрицателно време, на която присъстваха само 40 души. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: президент | власт | Рен Жънгфей | Converse | Old Spice | изгубено десетилетие

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини