Британци откриха лечение на ХИВ вируса

44-годишен мъж от Лондон е излекуван, твърдят те

21:13 03.10.2016

Учени от Великобритания обявиха, че са разработили ново лечение за ХИВ вируса, като вече са успели да излекуват и първия заразен човек, пише Engadget. Това е 44-годишен мъж от Лондон, който е част от тестова група от 50 пациенти. 

Всички заразени използват новото лечение, което е разработено така, че да унищожава напълно всички клетки на ХИВ. То включва ваксина, която позволява на имунната система на тялото да се научи да разпознава клетките на ХИВ и да се бори с тях.

Проблемът на досегашните лечения и ваксини е, че те не разпознават неактивните клетки на ХИВ и ги подминават. Така в тялото на пациента винаги остават следи от вируса и след време има риск той да се завърне. Затова учените дават на пациентите и лекарството Вориностат. То активира всички клетки на ХИВ, което позволява на тялото да ги разпознае и елиминира.

Последните изследвания на пациента са отпреди 2 седмици. Резултатите показват, че в кръвта му няма никакви следи на ХИВ. Въпреки това учените все още не бързат с обявяването на пълен успех. Ще трябва да минат поне няколко месеца за нови изследвания, които да потвърдят, че действително няма никакви следи от ХИВ в кръвта на пациента. 

Освен това трябва още хора от групата от 50 души скоро да приключат с терапията и също да бъдат изследвани. 

Въпреки това специалистите смятат, че има реален шанс да са създали лечение за ХИВ, което след няколко години ще може да се прилага масово.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | вирус | учени | лечение | многостълбови пенсионни системи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини