Едва 30% от морските дарове по Черноморието са български

Те редовно се внасят от Гърция, Турция и Норвегия

Едва 30% от морските дарове по Черноморието са български. Предимно те са внос от Гърция, Турция и Норвегия. От южните ни съседки се експортират сафрид, ципура и лаврак, а хекът и скумрията се внасят от Норвегия. Екзотичната риба пангасиус пък е от Виетнам. Единствено калканът е предимно български.

Вносът надвишава многократно добивът на българските рибари, съобщават от сдружението на рибарите „Черноморски изгрев“. В момента корабите ловят само барбуня и очакват пасажи сафрид и чернокоп. На юг пък добиват предимно цаца.

Това, което вадят рибарите, отива директно към заведенията по Черноморието, но не е достатъчно.

Засега цацата и хамсията запазват цена от 3 лв./кг, а гюмюшът е два пъти по-евтин, показва справка на рибните борси у нас, предаде Монитор. Харибът е на цена 4 лв., скумрията - 5,50 лв., сафридът - 6 лв., а барбунът може да се открие и по-евтино - от 3,50 до 5 лв. Акулата струва 10 лв., чернокопът - 14 лв., лаврак и ципура - 16 лв., а леферът - 18 лв. 
Най-скъпия морски дар е калканът, чиято цена е средно 28 лв./кг.



Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: риба | добив | цени | внос | рибари | черноморие | ТОЛ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини