10 любопитни факта за тапиоката

Вижте кое прави растението толкова полезно

21:49 28.06.2016

Чували ли сте за тапиока? Този десерт се среща все по-често и започва да навлиза в нашата кухня. Вкусният екстракт се получава от растението маниока. Най-често се приготвя като пудинг, но могат да бъдат приготвени други десерти и бонбони. 

Най-полезната част на това растение е коренът, който е груб, с цилиндрична форма и кафяв цвят. Месото е с високо съдържание на въглехидрати, витамини, минерали и органични съединения. Не се консумира сурово. Основно се отглежда в Южна Америка и по-точно в Бразилия. foodpanda, подбра основните качества на тапиоката, която е много полезна:

- Това е безглутеново растение и често се използва вместо пшеница.

- Спомага за увеличаване на кръвообращението и броя на червените кръвни телца.

- Подобрява храносмилането и намалява холестерола; засилва метаболитните дейности на тялото, защитава минералната плътност на костите, поддържа баланса на течностите в тялото.

- Препоръчва се висока консумация при болни от Алцхаймер.

- Тапиоката е високо токсична и се консумира само правилно приготвена. Растението произвежда цианид, който е изключително отровно съединение за хората.

- Преработва се под формата на люспи, пръчици и перли.

- Богат източник на фибри, "добър” холестерол и протеин. Съдържа витамин В, В6, фолиева киселина, желязо, манган, калций, мед и селен.

- Една чаша тапиока набавя 45% от дневния прием на въглехидрати.

- Тапиоката се използва както за отслабване, така и за здравословно наддаване на тегло, особено след заболяване, травма, операция, или хранително разстройство.

- Богатството на витамин К, което съдържа, помага за добро психично здраве. Бори се със свободните радикали, които могат да причинят повреда на мозъчните клетки. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: постижения | майки на деца | дигитална банка | върховенство | Смокиня | бутици