Румъния принуждава банките да превалутират кредитите във франкове

Централната банка очаква това да струва на финансовите институции около 600 млн. долара

18:43 18.10.2016
Депутатите в румънския парламент одобриха единодушно законопроект, принуждаващ банките в страната да превалутират кредитите от швейцарски франкове в местна валута. Според информацията на Bloomberg при желание от страна на клиента това трябва да се случи задължително при курса, при който заемът е бил отпуснат. Централната банка очаква това да струва на финансовите институции около 600 млн. долара.

Законопроектът ще влезе в сила, след като той бъде подписан от президента Клаус Йоханис. Той обаче заяви, че преди да вземе своето решение ще се консултира с всички засегнати страни, включително с банките.

„Този законопроект е проектиран така, че да бъдат защитени всички кредитополучатели в швейцарски франкове и да се избегне всякакъв вид дискриминация“, обясни говорителят на парламента Флорин Йордаче. Той добави, че от законопроекта е отпаднал таванът от 250 000 швейцарски франка, който беше предложен по-рано.

Румъния ще бъде третата държава от Европейския съюз, която ще предприеме действия в тази посока. По-рано това направиха Полша и Унгария. През 2011 г. Швейцарската национална банка взе решение да отвърже франка от еврото и стойността му се покачи с около 30%, което веднага се отрази върху месечните вноски на кредитополучателите. Преди кризата швейцарският франк бе предпочитана валута в държавите от Централна и Източна Европа.

За разлика от Унгария, делът на кредитите, деноминирани в швейцарски франкове в Румъния е нисък – около 5%. Централният банкер Мугур Исареско предупреди, че законопроектът може да окаже негативно въздействие върху румънската икономика.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Румъния | франк | Цар Борис

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини