Социалдемократите с голяма победа на изборите в Румъния

Те ще имат 132 депутати в 308-членния парламент

12:19 12.12.2016

Социалдемократическата партия на Румъния (СДП) убедително спечели предсрочните парламентарни избори в северната ни съседка. СДП получи 45.95% от гласовете, а основният й конкурент дясноцентристката Национална либерална партия (НЛП) взе 18.89% от общия вот. Трета е Либералната партия Съюз за спасение на Румъния (ССР) с 8.43%.

Така социалдемократите получават 132 мандата в 308-членния парламент, НЛП – 45 депутата, а ССР – 14, съобщиха от румънската Централна избирателна комисия.

Места в парламента си осигуриха и Демократическия съюз на унгарците в Румъния (УСУР) с 6.32% или 16 депутатски места и Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) с 5.63% и трима пратеници.

В Румъния се натрупа обществена умора от борбата с хилядите случаи на корупция по високите етажи на властта и неспазените обещания на политиците. За сметка на това на преден план излизат очакванията на румънците да си повишат доходите.

Социалистите водиха кампания, основана на такива обещания – за увеличаване на бюджетните разходи за социални цели и понижаване на данъците, вклюително на ДДС и на плоския подоходен данък от 16 на 10%.

Европейската комисия очаква бюджетният дефицит на Румъния през 2017 г. да се увеличи 4 пъти от сегашните 0.8% на 3.2% и да стане вторият по големина след испанският.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: данъци | Румъния | доходи | бюджетен дефицит | парламентарни избори | първи етап | Бйко Борисов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини