Ципрас губи позиции, Гърция пак е на прага на предсрочни избори

Недоволството в страната расте, а харизмата на премиера вече не може да го компенсира

12:34 31.10.2016

В Гърция отново се заговори за предсрочни избори. Вотът може да се проведе още в началото на 2017 г.

Премиерът Алексис Ципрас започна да разбира ефекта от скорошния дебат за телевизионните лицензи и растящото недоволство в управляващата партия „Сириза“ след язвителната реторика срещу кредиторите на страната, съобщава вестник Kathimerini.

Доверието към правителството продължава да спада, а възможните ходове на Ципрас вече са на изчерпване.

Критиците допринесоха за решението на премиера да втвърди тона с кредиторите на страната, заплашвайки Европа да бъде разтърсена от нестабилност, ако ключовото искане на Гърция за облекчаване на дълга бъде отложено за 2018 г.

Критикуващите смятат, че решението да бъде внесен нов законопроект относно телевизионните лицензи (след като Държавният съвет отхвърли предишния), също е насочено към предизвикването на предсрочни избори, тъй като ще предизвика нова вълна от недоволство сред опозицията.

Привидно неуспешният опит на Ципрас да промени условията за телевизиите в страната нанесе съкрушителен удар по имиджа на правителството, което с идването си на власт пое ангажимент да вземе мерки срещу корупцията и корпоративните интереси. Това бе основното оръжие на управляващите срещу опозиционната „Нова демокрация“.

Решението на Върховния административен съд на Гърция, който обяви предложението за ТВ лицензите за противоконституционно, изправи правителството до стената. Първоначалната реакция на властите да атакуват съдебната власт допълнително подкопа доверието в гръцките държавни институции.

Положението може да се влоши още повече, ако управляващата коалиция продължи да развива инициативи, които противоречат на конституцията.

Предвид ограниченото мнозинство на Сириза и коалиционните й партньори в парламента, експерти смятат, че те ще се борят за оцеляване през 2017 г., особено като се има предвид непопулярните мерки, които трябва да се гласуват и приложат.

Социологическите проучвания показват, че настоящата власт непрекъснато губи позиции сред разочарования електорат. Харизмата на Ципрас постепенно започва да отслабва, което дава допълнителна увереност на критиците му, че предсрочният вот е все по-близо.    
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Гърция | предсрочни избори | Warner Bros | панаир на книгата | клетъчна | Star Wars The Last Jedi | Marvel | индустриални поръчки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини