Божидар Данев:

Въгледобивът е нерентабилен и обречен

Държавата трябва да се ангажира с преквалификацията на заетите в отрасъла

Снимка: http://bdanev.com/
17:37 17.10.2016

Ниската цена на електроенергията, която изкупува НЕК, за сметка на високата цена на електроенергията от американските централи смачква въгледобива и това е отрасъл, който е тотално обречен. Това каза председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев пред БНР.

Той мотивира това становище с драстичния спад в цената на горивата и  намаляващата цена на възобновяемите енергийни източници в световен мащаб. 

Данев изтъкна още, че по силата на Монреалското споразумение през 2020 година при производството на електроенергия вече ще плащаме не 10 долара на тон емисии, както досега, а 50 долара, което ще направи въгледобива тотално нерентабилен.

Държавата трябва да започне да мисли какво ще прави с всички тези работници и как ще ги мотивира да се прехвърлят в други отрасли, каква преквалификация ще им направи, категоричен бе Данев. Той изтъкна, че в основата на всичко е нереформираната енергетика.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Божидар Данев | преквалификация | ГБИТК

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини