Жан-Клод Юнкер призова за въвеждане на минимални заплати в ЕС

Така ще се реши проблемът със социалния дъмпинг в Европа

18:30 24.01.2017

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова държавите членки на ЕС да гарантират на гражданите си минимална заплата и доход. Този принцип трябва да се прилага както за работещите, така и за безработните. „В Европа има праг на достойнство, който трябва да се спазва“, посочи Юнкер.

Според него мярката трябва да бъде въведена първо в държавите от еврозоната (заради единния валутен и фискален надзор), а после и в останалите страни членки.

Минималният доход не е необходимо да бъде еднакъв във всички страни. Това би било погрешно, уточни председателят на ЕК. Жизненият стандарт и разходите са много различни в отделните държави от ЕС, но някои от тях, особено в Южна Европа, страдат от много високи нива на безработица.

Юнкер добави, че идеята за минимална заплата трябва да се реализира така, че да не влиза в противоречия с принципа за конкурентоспособност, което тревожи малките и средни фирми.

Той призова компаниите да приемат минимална заплата, за да се реши проблема със „социалния дъмпинг“ – наемането на евтина работна ръка или преместване на производството в страни с по-ниска работна заплата и по-либерално трудово законодателство.

Макар да има ограничени правомощия в социалната политика, Комисията се ангажира активно в борбата със социалното неравенство и бедността.

„От началото на мандата ми изясних, че искам по-социална Европа. Предприехме важни първи стъпки, за да го постигнем. Тази година ще бъде решаваща. Време е да създадем Европейски стълб за социални права“, призова председателят на ЕК.  

Юнкер отправи апела си на Конференция по Европейския стълб за социални права, организирана от Европейската комисия в Брюксел. От българска страна участват президентът на КНСБ Пламен Димитров и социалният министър в оставка Зорница Русинова.

Конференцията е част от обсъжданията на Европейския стълб за социални права, който трябва да се превърне в ново законодателство за регулация на социалните права в Европа, отчитащо новите предизвикателства пред пазара на труда.

В бъдеще това законодателство трябва да се превърне в основа на трудовото законодателство, както в Европа, така и на национално ниво.

Миналата седмица прие резолюция за сигурност на основните доходи, като средство да окаже по-голям натиск на държавите членки и Комисията, които да гарантират, че „подобни основи на социална защита са напълно постигнати и дори надвишени във всички държави членки“. На този етап „Европейският икономически и социален комитет има полезен принос, съгласявайки се на принципи за ефективни и надеждни системи за социална защита“, гласи текста на резолюцията.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | безработица | Жан-Клод Юнкер | минимална заплата | Европейска Комисия | нелегална продажба | летни | най-дълго лунно затъмнение | допълнително пари

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини