Близо 2000 семейства ще получат детегледач за 18 месеца по проекта „Родители в заетост“

До края на октомври ще се приемат заявления по образец

Между 1500 и 2000 семейства ще имат възможност да получат детегледач за период от 18 месеца по проекта „Родители в заетост“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която даде старт на проекта.

Във всички бюра по труда в страната от днес (29 септември) до края на месец октомври ще се приемат заявления по образец от родители, чиито деца не са на ясла или детска градина. Те трябва да имат нужда от детегледач,за да се върнат на работа или да потърсят такава. Финансовият ресурс от 20 млн. лв. може да бъде увеличен, а срокът за подаване на кандидатури ще бъде удължен, в случай на засилен интерес. Русинова пояснява, че подаването на заявление не е обвързано с адресна регистрация- може да се подаде във всяко едно бюро по труда в страната. До две седмици ще бъде готов и електронният вариант на заявлението за кандидатстване.

Изискванията към родителите, които кандидатстват по „Родители в заетост“, е да бъдат в отпуск по майчинство за отглеждане на дете, ако са наети по трудово или служебно правоотношение, да са безработни или самонаети лица. „Целта на проекта е да бъдат подпомогнати работещите хора, безработните и неактивни лица, които по някаква причина нямат възможност да запишат детето си в ясла или детска градина“, коментира зам.-министър Русинова.  „Приоритет за нас са родителите на деца с увреждания, самотните родители, многодетните семейства“, добави тя.

Всяко семейство има възможността да си избира човека, който ще влезе в ролята на детегледач. Важно условие е родителят да докаже, че е направил постъпления да запише детето си в ясла или детска градина, но то не е било класирано. Детето трябва да е на възраст от 0 до 5 години. Няма ограничение за наличието на родствени връзки между родителите и детегледача, нито ограничение по отношение на възрастта на детегледача. „Една пенсионирана медицинска сестра или учителка, която се чувства жизнена и трудоспособна, също би могла да упражнява тази професия“, заяви зам.-министърът. 

Отделите „Закрила на детето“ към Агенцията за социално подпомагане ще осъществяват контрола при изпълнението на проекта „Родители в заетост“. „Когато има опасения, че може да има ситуация на недостатъчно добро отглеждане на детето, тогава ние като контролен орган можем да се намесим“, подчерта зам.-министър Русинова.

Детегледачът ще подписва трудов договор за 8-часов работен ден с Агенцията по заетостта и ще получава месечно възнаграждение в размер на минималната работна заплата. Договорът ще е с 6-месечен изпитателен срок, през който родителите имат право да го прекратят, ако не са доволни от грижите за детето си, обясни заместник-изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Татяна Пашинова.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | деца | родители | детегледач | Родители в заетост

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини