Израел декриминализира марихуаната

Тя е първата държава в Близкия Изток, която предприема подобна стъпка

10:18 06.03.2017

Правителството на Израел одобри проект за декриминализиране използването на марихуана с цел развлечение. Очаква се мярката да бъде гласувана и от парламента - Кнесета.

От една страна се отваряме към бъдещето. От друга страна разбираме опасностите и ще се опитаме да балансираме двете", заяви премиерът Бенямин Нетаняху.

Израел е първата държава в Близкия Изток, която се решава да предприеме подобна стъпка. Предвижда се въвеждане на глоба за хванатите с дрога в размер на 270 долара. Ако бъдат задържани повторно, глобата ще бъде двойна. При трето провинение, нарушителите ще бъдат задържани от властите, но за кратко време. 

При многократни нарушения, ще бъде завеждано дело. Средствата, събирани от глоби, ще бъдат насочени към програми за борба с наркоманиите.

Властите в страната ще стартират кампания за информиране на обществото за възможните последствия от консумацията на марихуана, която е нещо обичайно в Израел.

Близо 25 хил. души в страната имат разрешение за употреба на марихуана с медицински цели. 

В САЩ употребата на марихуана с медицинска цел е узаконена в 28 щата, а в някои от тях е разрешена и консумацията й за развлечение. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: държава | Израел | марихуана | декриминализиране

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини