Инспекция по труда проверява повече и открива повече нарушения

Основните нарушения са работа без сключен писмен трудов договор, разпределението на работното време и заплащането на труда

19:18 13.09.2017

Сериозен ръст на всички основни нарушения по трудови правоотношения в морските ни курорти през летния сезон отчита Инспекцията по труда през 2017 г. В рамките на кампанията са извършени 2033 проверки в 2092 предприятия с 34 800 заети в тях. Спрямо 2016 г. проверките в курортите са се увеличили с малко над 23% като тогава са били 1600.

Основните нарушения са работа без сключен писмен трудов договор, разпределението на работното време и заплащането на труда.

Ръстът при нарушенията, свързани със заплащането на труда и с разпределението на работното време е с около 40%, което от инспекцията обясняват с липсата на работна ръка в курортите. Най-често става въпрос за нерегламентираното полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за седмична и междудневна почивка, липса на документи на обектите, от които да е видно кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да приключи работният му ден. За установяване на нарушенията на работното време се налагат по няколко посещения на обектите дори в един и същ ден. Инспекторите обаче не получавали необходимото съдействие на самите работещи, за да констатират грешките.

По време на кампанията през 2017 г. нарушенията, свързани с разпределението на работното време, са 900 бр., по заплащането на труда – 360 бр., а случаите на работа без трудов договор са 247 бр. 

Случаите на работа без сключен писмен трудов договор са повече с почти 60%. От инспекцията добавят, че сигнали за полагане на труд без сключен писмен трудов договор се подават, когато лицето вече е напуснало работното място и нарушението не може да бъде установено.

Продължава затвърдилата се тенденция през последните години, след прекратяване на трудовото правоотношение, да се подават сигнали за неизплатена част от възнаграждението, която обикновено е договорена устно. ИА ГИТ напомня, че и пред контролните органи на Агенцията, и пред съда работниците и служителите могат да претендират за неизплатени възнаграждения само до размера, договорен писмено в трудовите им договори. Когато сумата не е договорена писмено, Инспекцията по труда не може да защити правата на работещите.

По време на кампанията са съставени 529 акта за установяване на административни нарушения, свързани с трудовите правоотношения, и още 150 акта за нарушения на разпоредбите, регламентиращи осигуряването на безопасност и здраве при работа. Санкциите по Кодекса на труда варират между 1500 лв. и 15 000 лв., като могат да достигнат и до 20 000 лв. при възпрепятстване на контролните органи от страна на работодателя.

След края на активния туристически сезон допълнителният ресурс, насочен към морските курорти, ще бъдат пренасочен към строителството. Дирекциите „Инспекция по труда“ в области с голям обем строително-монтажни работи ще бъдат подсилени с командировани екипи от области с по-малко строителни обекти.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: съд | проверки | нарушения | трудов договор | работно време | летен сезон | инспекция по труда

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини