Каракачанов иска да модернизира старата техника в армията

Според него Договорът за добросъседство с Македония трябва да бъде подписан

16:27 23.07.2017

Не трябва само да се вглеждаме в това какво ново трябва да купим за армията, а трябва и внимателно да видим каква част от техниката, с която разполагаме може да бъде модернизирана и използвана ефикасно. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по БНР.

„Аз смятам, че ние имаме ресурс, с много по-малко средства, в настоящия момент, да отремонтираме или поддържаме нашата техника. Ремонтирайки изтребителите МиГ-29, ние имаме възможност, вместо 8, да вдигнем във въздуха 15, но това означава ремонт и модернизация“, допълни вицепремиерът. Според него първата част от програмата за модернизация на армията е 3.52 милиарда лева и предвижда покупката на 8-9 нови изтребителя, строеж на нови кораби и покупката на нови 238 бронирани бойни машини за пехотата.

„27 години Българската армия постоянно се намира в някакви реформи, съкращава се личният състав, не се закупува нова техника, не се ремонтира наличната материална база, с която се провеждат учения или трябва да работят или живеят българските военнослужещи. Има едно отношение към социалния статус на българските военнослужещи“, посочи Каракачанов.

Той не смята, че Българската армия не е в състояние да изпълнява своите конституционни задължения. Трудности има, но те са свързани с недооценяване на ролята и значението на Българската армия от 25-26 години насам.

Според него. „Въпреки недоимъка в Българската армия, българските военни се представиха много по-добре от някои представители на партньорски армии, в които и заплащането е по-високо, и техниката е много по-модерна“, коментира Каракачанов последното военно учение, в което участваха наши военнослужещи.

 По думите му по отношение на терористичните опасности, нашите служби за сигурност работят много усърдно и са достатъчно компетентни. Във връзка с обявения списък със 77 български граждани, на които Турция забранява да влизат на нейна територия, Каракачанов каза, че най-вероятно това са хора, които в някакъв момент са изразявали критики към управлението в Турция. „За мен това поведение е необяснимо. Квалифицираш някой като „терорист“ и не го идентифицираш“, посочи вицепремиерът.

Според него Договорът за добросъседство с Македония има за цел да вкара в едни нормални релси отношенията между двете държави и най-вече да коригира някои рецидиви от различни политици в западната ни съседка. „Необходимо е да го подпишем, защото е крайно време отношенията между България и Македония да минат в един друг порядък. Един договор означава ангажименти. В този договор има ангажименти, свързани със сигурността на България, с ненамесата на българските вътрешни работи, с това да се честват общи дати, събития и личности от общата ни история“, каза още Каракачанов.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: армия | Македония | модернизация | военни | техника | Красмир Каракачанов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини