Мадрид няма да допусне отделянето на Каталуния

Премиерът Мариано Рахой ще използва всички конституционни възможности за това

08:51 08.10.2017
Испанското правителство няма да допусне едностранното обявяване на независимост от каталунските власти да стане реалност, заяви в интервю за вестник "Ел Паис" министър-председателят Мариано Рахой. Той посочи, че Мадрид ще използва всички конституционни възможности, за да не позволи отделянето на автономната област да стане факт. Според него движението за разширяване на автономията на провинцията трябва да бъде мирно и да се разграничи от радикалите и екстремистите.

Премиерът изключва посредничеството като начин за решаване на кризата и отхвърля вероятността за свикване на предсрочни избори в резултат на вота. Рахой каза още, че допълнителните сили на реда ще останат там, докато ситуацията се нормализира.

На въпрос дали ще активира член 155 от Конституцията, който позволява на министър-председателя да разпуска регионално правителство и да насрочва нови избори в някоя област, Рахой отговаря: "Не изключвам абсолютно нищо, което е в рамките на закона. В идеалния случай няма да бъде необходимо да се прилагат крайни решения, но за да не стане това, нещата ще трябва да се променят".Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Мариано Рахой | Мадрид | Каталуния | независимост

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини