Николай Нанков: Процесът по въвеждане на тол таксата се саботира умишлено

Тол системата ще позволи закупуване на еднодневни и уикенд винетки, заяви регионалният министър

Снимка: МРРБ
10:09 25.05.2017
Процедурата по изграждане на тол системата е на финалната права. Това заяви регионалният министър Николай Нанков в сутрешния блок на БНТ.

Той заяви, че има подадени 6 оферти и 3 жалби. Очаква се решението на съда по подадените жалби и ако то бъде в полза на възложителя, ще бъде назначена комисия за разглеждане на офертите. 

Николай Нанков обясни, че една от жалбите е на фирма, която е подала и оферта. Нейното оплакване е, че срокът за подаване на оферта е твърде къс (24 часа). "Въпреки това, обаче фирмата е успяла в срок да подаде своята оферта", поясни той.

Според него процедурата се съботира умишлено от заинтересовани страни, имащи траен интерес тол системата да не се въвежда. В предходната година също е имало съботиране на процеса от компании, които нямат нищо общо като предмет на дейност, добави още Нанков.

Регионалният министър смята, че за да бъде спечелена войната по пътищата, трябва да се спечели войната с тол системата. "Целта е да имаме един безопасен, сигурен и самофинансиращ се сектор в инфраструктурното изграждане на нашата страна", допълни още той. 

В обозрими срокове тол системата ще бъде факт, убеден е министър Николай Нанков. 

Винетките, които в момента се лепят по стъклата, ще бъдат заменени с електронни винетки. Цените им ще бъдат близки до сегашните. Тарифата ще бъде изготвена в процеса, но логиката е да не превишават сегашните стойности. Ще има възможност за по-гъвкав модел на ценообразуване, включително и закупуване на еднодневна и уикенд винетка, коментира Нанков.

Тол таксите ще бъдат въведени за тежкотоварния транспорт и при тях ще има сериозно увеличение на таксата, която ще се определя на база километри и тежест на превозното средство, каза още министърът на регионалното развитие. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: система | Николай Нанков | тол такси | електронни винетки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини