Побеляха коралите в Големия бариерен риф

Обезцветяването на коралите се случва за втора поредна година

12:08 10.03.2017
За втора поредна година най-красивата и цветна ивица в света побелява. Големият бариерен риф се обезцвети отново, става ясно от видео, публикувано от австралийската организация Гринпийс.

Причината е глобалното затопляне и повишаване на температурата на океанската вода, което кара коралите да се освобождават от водораслите, които ги поддържат живи. В резултат на това те се калцират и побеляват.

Експертите смятат, че при падане на температурата коралите могат да се възстановят. Според тях повишаването на температурите на океанската вода и щетите от глобалното затопляне, нанасят огромни щети върху подводната екосистема.

Припомняме, че в края на миналата година имаше рекордно измиране на корали. Освен затоплянето на водите, нашествието на морски звезди, които изяждат коралите, също оказа своето влияние. 

Големият бариерен риф не бе включен през 2016 г. сред застрашените природни забележителности, но комисията , която отговаря за световното наследство към ООН поиска от правителството на Австралия да я държи в течение с мерките, които се предприемат за опазването на цветната структура.700-километровата отсечка се посещава всяка година от около 2 млн. туристи. Големият бариерен риф се състои от над 2900 рифа и 900 острова. Най-цветната жива структура в света е дом на над 1652 вида риба, 3000 вида мекотели и 30 различни видове китове и делфини. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: глобално затопляне | Големия бариерен риф | корали | избелване