Цел на правителството: 150 хил. безработни да повишат квалификацията си

Запазва се графикът за повишаване на пенсионната възраст и трудовия стаж

Най-малко 50 хил. безработни ще получат възможност да повишат квалификацията си в следващите 4 години, като това ще стане чрез средства от националния бюджет. Това е една от целите на Министерство на труда и социалната политика (МТСП), които са записани в рамките на приоритета за увеличаване на доходите чрез повишаване на заетостта.

„Със средства от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” се предвижда да се обучат най-малко 100 хил. търсещи работа и икономически неактивни лица”, каза социалният министър Бисер Петков. Той обясни, че освен мерки за осигуряване на работна сила и подобряване на качеството ѝ МТСП е набелязало мерки и за облекчаване на режима за получаване на разрешение за пребиваване и заетост - т.нар. „Синя карта на ЕС”.

На въпрос дали в министерството обмислят разширяване на списъка с професии, които покрива „Синята карта”, тъй като в момента тя е с предимно IT-насоченост, Петков коментира, че вероятно ще има такова разширяване, но засега няма конкретни идеи в това отношение.

По отношение на запазването на стабилността на пенсионната система, което е част от приоритетите на МТСП, министърът заяви, че не възнамерява да прави промени в разписаните параметри, установени в Кодекса за социално осигуряване. „Става дума за пенсионна възраст и за изискуем осигурителен стаж. Нямаме намерение да променяме тези параметри, беше постигнато съгласие през 2015 г. със социалните партньори и те трябва да се изпълняват”, обясни Петков.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бисер Петков | безработни | МТСП | квалификация | държавен бюджет

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини