5 умения, нужни за бъдещата Индустрия 4.0

Интернет на нещата е вече тук и има нужда от своите нови специалисти

Снимка: Pexels
Търсенето на ИТ работници ще се увеличи значително през следващите пет години, като основният тласък за това ще дойде от един по-необичаен към днешна дата източник. Според последните анализи съвсем скоро производители от различни сектори ще започнат да търсят професионалисти, които да им помагат в управлението на задаващата се Индустрия 4.0, базирана на концепцията за интернет на нещата (IoT). 

Производители в САЩ, Германия, Япония и Китай са на прага на това да влязат с пълни сила в ритъма на тази нова индустриална вълна, доминирана от идеята IoT. Очаква се, че в манифактурния процес ще бъдат внедрени устройства за пренос на данни, които ще подпомагат цялостното производство. 

Проучването на PwC за глобалната индустрия сочи, че в следващите пет години производители от широк спектър направления планират да инвестират 907 милиарда долара годишно в дейности, свързани с новата Индустрия 4.0.

Основният фокус на тази инвестиция ще бъде върху цифровите технологии като сензори или устройства за свързване, както и върху софтуер и приложения. Компаниите също така инвестират значително в обучението на своите служители, но и в наемането на нови специалисти.

За да се превърне тази визия в реалност, е необходимо ИТ специалистите да усвоят нов тип знания и умения. Вече няма да става дума само за програмисти и разработчици. Инженерите най-малкото ще трябва да могат да синхронизират устройствата в единна и ефективно функционираща мрежа. Огромно значение ще се отдаде и на киберсигурността. А един от основните потенциални проблеми ще е опасността от възникващи проблеми при свързването на всяко ново устройство към вече функциониращата система. Съществена роля ще играе и изкуственият интелект. 

Ето кои са 5-те най-важни умения за Индустрия 4.0, обобщени от NetworkWold: 

Киберсигурност 

Сигурността на кибернетичното пространство ще бъде основна грижа за компаниите, които досега вероятно не са се замисляли много за това. Причината е, че в производствения процес ще бъдат внедрени множество интернет базирани устройства, които пък ще се свържат с вече съществуващите машини. С увеличаването на веригата и свързаността ѝ със световната уеб мрежа, расте и рискът от кибератаки, включително размерът на евентуалните щети. 

Специалисти в областта на данните

Цифровите данни са живителната сила в Индустрия 4.0, което превръща работещите с тях хора в изключително ценни кадри. Развиването на IoT ще генерира огромно количество данни, които ще трябва да бъдат съхранявани и анализирани. Целта е те да могат да се използват за подобряване на производителността на машините, намаляване на потреблението на ресурси, подпомагане на контрола на качеството, подобряване на ефикасността на веригите за доставки и въвеждане на нови продукти и услуги. 

Работа в мрежа 

Тук идва ред на уменията на висококвалифицирани мрежови инженери, които да свързват машини една към друга и към системите за управление и контрол. Те ще трябва да оценят предизвикателствата, наложени от свързването на системи и машини, които никога не са били проектирани за работа в мрежа. Съществен фактор в този процес ще е и облачната система. 

Софтуерни инженери, разработчици и програмисти 

Спектърът тук е огромен, тъй като тези работни места ще бъдат нужни под различна форма в целия диапазон на индустриалната екосистема. Ще са необходими хора, които да пишат и променят програми за машини, както и да разработват нови интерфейси. Компаниите ще се нуждаят и от специалисти, които знаят как да кодират езици на високо ниво като Java, но и по-старите като C и C ++. Те ще бъдат изправени пред предизвикателството да свържат вече съществуващите системи и машини с новите поколения платформи. 

Архитекти 

ИТ архитектите ще играят роля в подпомагането на системните инженери в процеса по обединяване на физическите и логически светове. Тези хора ще трябва да вникнат в дълбочина в измеренията на съществуващия бизнес, неговите процеси и цели в посока на цифровата му  трансформация. А след това трябва да измислят как да обвържат всичко това чрез технология.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: умения | интернет на нещата | Индустрия 40 | IoT | разработчици | програмисти | управление на данни | свързани устройства

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини