„Булгаргаз” се закани да съди КЕВР заради новата цена на газа

Регулаторът не одобри исканото увеличение от обществения доставчик

Общественият доставчик „Булгаргаз” се закани да съди Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради несъгласието да увеличи цената на природния газ от 1 април.

Днес КЕВР обсъди внесеното заявление на „Булгаргаз” ЕАД за утвърждаване на цени за ІІ - то тримесечие на 2018 г., по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти.

Предлаганата от енергийния регулатор цена на природния газ е с 2.6% по-висока от досегашната цена за І-то тримесечие на 2018 г. В заявлението си „Булгаргаз“ ЕАД поиска увеличението на цената да бъде 4.82 %, но работната група установи, че през 2017 г. дружеството е реализирало надвзет приход. В резултат на това регулаторът направи отрицателна корекция в размер на 5 284 583 лв. поради положителна разлика между прогнозните и отчетни разходи на „Булгаргаз“ ЕАД за доставка на природен газ на входа на газопреносната мрежа през 2017 г.

Така работната група предложи цената на природния газ за ІІ-то тримесечие на 2018 г. ще бъде в размер на 361.82 лв. за 1000 куб м.  или 34.04 лв. за MWh (без акциз и ДДС). „Цените на топлинната енергия остават непроменени до края на тримесечието, запазват се цените и на високоефективната електрическа енергия, произвеждана от топлофикациите с първично гориво природен газ”, пишат от регулатора.

Според обществения доставчик обаче предложената по-ниска цена ще доведе до загуби за дружеството. В срок до 27.03.2018 г. участниците в откритото заседание могат да внесат  писмено становище във връзка с констатациите и изводите в доклада на работната група. По всички направени възражения Комисията ще излезе с мотивирани становища в окончателното си решение за утвърждаване на цени на природния газ за ІІ-то тримесечие на 2018 г., което ще бъде взето на закрито заседание на 30.03.2018 г.

При определяне на цената на природния газ КЕВР прилага изцяло съществуващата методика, залегнала в действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром Експорт". Формулата отчита движението на цената на петрола и на алтернативните на природния газ горива на световните пазари за последните 9 месеца, както и промените в курса на щатския долар. Правомощията на регулатора са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за определяне цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества.

Предложената цена от 361.82 лв. за 1000 куб м. за продажба на природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, включва компонента за услугата „обществена доставка“ в размер на 5.42 лв./1000 nm3, както и компонента "задължение към обществото" от 1,37 лв./1000 nm3, която покрива разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището Чирен в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации съгласно Регламент на ЕС № 994/2010. В цената на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа и клиентите следва да ги заплащат на крайните снабдители по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД. 

 „Планираното увеличение на цената на природния газ е в размер под 5 на сто, което не дава нормативно основание за повишаване на цените на топлинната енергия през следващото тримесечие и те остават непроменени. Няма да има промяна и в цената на високоефективната електрическата енергия, произвеждана по комбиниран способ от топлофикационните дружества, използващи природен газ“, заяви след откритото заседание на Комисията председателят на КЕВР доц. Иван Иванов в отговор на въпроси на журналисти. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: газ | цена | Булгаргаз | заседание | промяна | КЕВР | Иван Иванов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини