Лондон ще запорира имущество с неясен произход на руски граждани

Съответният закон вече влезе в сила неотдавна

Лондон ще запорира имущество с неясен произход на руски граждани

Гавин Уилямсън и е Тереза Мей

Великобритания е издала заповед за запор на имуществото на руски граждани, произходът на което е неизвестен, съобщи на пресконференция в Талин днес британският военен министър Гавин Уилямсън, цитиран от ТАСС. Той е на посещение в Естония. 

"В най-близките седмици и месеци правителството ще работи усилено и в детайли за решаването на проблема. Вече са издадени заповеди за запор на имуществото от неизвестен произход. Съответният закон вече влезе в сила неотдавна. Нашата задача е да вземем на отчет цялото придобито по неясен начин имущество и за целта вече са предприети необходимите мерки", каза министърът. 

От 31 януари британските съдилища имат възможност да изискват от чужденци, притежаващи активи на територията на Великобритания, да отговарят на въпроси за състоянието на това имущество. Този административен инструмент е предвиден във встъпилия в сила т.г. закон "За криминалните финанси" и позволява на британските държавни органи да искат обяснения от собствениците на недвижимо имущество и на компании на стойност над 50 000 паунда, както и на съответните банкови сметки, ако възникне въпрос за произхода на тези средства. 

Ако собственикът не успее да даде адекватни обяснения, то върху неговата собственост ще бъде наложен запор. При това новите правила се разпространяват и върху "политически значими лица", отбелязва ТАСС.

По този повод агенцията припомня, че на 15 март британският външен министър Борис Джонсън не изключи възможността да бъде заложен запор на територията на страната върху активи на богати руски граждани, свързани с президента Владимир Путин. 
Коментари: 0