ЕС отхвърли възможността за нови преговори за присъединяване на Турция

Турция се отдалечава с големи крачки от ЕС, се казва в нов доклад

09:29 18.04.2018
Европейският съюз отхвърли вчера възможността за отваряне на нова глава в преговорите за присъединяване на Турция, съобщи Франс прес.

"Напрежението в Егейско море не спомага за добросъседски отношения и навреди на сигурността и стабилността в региона", се посочва в последния оценъчен доклад на ЕК за страните кандидатки за членство.

"Турция е страна кандидат, важен партньор за ЕС и ключов играч, но не е дошъл моментът за отварянето на нова глава в преговорите", обясни ръководителката на евродипломацията Федерика Могерини, представяйки доклада в Страсбург, където Европейският парламент се събра на пленарна сесия.

"Нашият анализ показва, че страната продължава да се отдалечава с големи крачки от ЕС, по-конкретно в областта на върховенството на закона и основните права", допълни австрийският еврокомисар Йоханес Хан, отговарящ за политиката за европейска интеграция.

Турският вицепремиер Бекир Боздаг увери вечерта, че "за Турция е цел да стане пълноправен член на ЕС". "Нямаме намерение да се отказваме", каза Боздаг, който е и говорител на правителството. 

Преговорите с Анкара започнаха на 3 октомври 2005 г., но от години буксуват. Досега са отворени 16 от 33 глави. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | Турция | присъединяване | преговори

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини