Китайската енергийна компания CEFC ще създаде собствена банка

Одобреният капитал на CEFC Bank ще бъде 755 млн. долара

18:19 01.11.2017

Китайският конгломерат China Energy Company Limited (CEFC) планира в началото на 2018 г. да открие собствена банка, за да увеличи финансовия си потенциал. Това съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници.

Според информацията създаването на новата банка ще бъде одобрено от регулаторните органи на Китай в началото на следващата година. Предполага се, че мажоритарният дял в банката ще принадлежи на CEFC. Други потенциални инвеститори още не са посочени. Одобреният капитал на CEFC Bank ще бъде 755 млн. долара.

„Енергийният бизнес изисква огромно финансиране. Смятаме, че подобряването на финансовите услуги ще ни позволи да повишим конкурентоспособността на нашия енергиен бизнес”, казва представител на компанията.

В началото на октомври стана ясно, че CEFC купува дял от 14.2% в руската „Роснефт”. Председателят на VTB Андрей Костин заяви, че банката може да предостави на китайския CEFC заем от 5 млрд. евро за закупуване на акции в компанията. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: банка | капитал | Роснефт | China Energy Company Limited | CEFC | енергийна компания

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини