Лекарите поискаха по-добро заплащане и по-малко бумащина

Здравният министър не излезе от срещата в НДК, за да чуе недоволството им

14:03 23.04.2018

Личните лекари излязоха на протест в центъра на София днес с искане за намаляване на административните им тежести и по-адекватно заплащане на труда им.

Медиците се събраха пред НДК, където се провежда неформална работна среща на здравните министри от страните членки на Европейския съюз (ЕС). Протестиращите носят декларация с исканията си, която да предадат на здравния министър Кирил Ананиев. Той обаче засега не напуска срещата, за да изслуша недоволните.

Личните лекари настояват за по-малко бюрокрация в работата им, тъй като сега голяма част от времето им преминава в попълване на документи, вместо в преглеждане на пациенти. Те нямат и финансова възможност да наемат медицински сестри, на които предават част от тези задължения и така са принудени да попълват всички хартии сами, да ходят по различни институции, което губи от времето им като лекари.

Другото искане е по-висока потребителска такса, която да бъде обвързана с минималната работна заплата и да 1% от нея, а освободените от таксата да плащат пълния размер и сумите да им се реинбурсират от съответните институции.

Джипитата настояват и за друга промяна – да отпадне 24-часовото им разположение, което изисква сключване на договори с медицински центрове за нощните часове, почивните дни и празниците.

Това не е първият протест в сектора, който от години не се реформира така, че да улесни работата на здравните работници.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: администрация | протест | НДК | лекари | заплащане | искания | Кирил Ананиев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини