Обявиха български физик за учен на бъдещето

Изобретението му е на път да помогне на хиляди хора по света

Снимка: Нова тв
11:30 05.01.2018
Българският физик проф. Теньо Попминчев се нареди в топ 10 на учените на бъдещето. Списъкът е изготвен от нобелови лауреати. В класацията попадат учени, които са на път да променят света. 

Проф. Теньо Попминчев е изключително близо до създаването на рентгенов лазер за ранна диагностика на тежки болести, така че те да се улавят рано и да бъде сигурно оздравяването на пациента. 

Българският физик е ученик на учителят Теодоси Теодосиев, който му е преподавал в Казанлък в ранните години. По-късно Теньо Попминчев заминава за Америка, където през 2009 г. той и екипът му стигат до революционен пробив в науката, създавайки рентгенов лазер с размер на швейцарско ножче. 

Учените от десетилетия се опитват да създадат подобно нещо и в миналото това се е случвало само чрез детониране на ядрено оръжие. Българинът обаче успява да създаде своето изобретение в лаборатория, но от светлина, предава Нова тв. 

"Изобретението би помогнало на хиляди хора по света, тъй като може да се направи диагностика в доста по-ранен етап, а облъчването е локализирано. При диагностициране не се налага да се обличат престилките от олово", коментира проф. Теньо Попминчев.

Той иска да работи в България и да продължи делото на своя учител Теодоси Теодосиев. Българинът е успял да пренесе наученото на друг континент, но има намерение да работи и на родна земя. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: болести | физик | Теньо Попминчев | учен | рентгенов лазер | диагностика | постижение

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини