Раздадоха Нобеловите награди за 2017 г.

Вижте кой получи Нобеловата награда за мир

Снимка: БТА
18:34 10.12.2017
Нобеловите награди за 2017 г. бяха раздадени на официална церемония днес. Наградата за мир по традиция бе връчена в норвежката столица Осло, предадоха световните агенции. 

Носител на наградата за мир тази година отиде при Международна компания за забрана на ядрено оръжие (МКЗЯО). Компанията успя да впечатли Нобеловия комитет с работата си за привличане на вниманието върху катастрофалните последствия от използването на ядрени оръжия.

МКЗЯО бе инициатор на приетия от ООН през юли т.г. международен договор за забрана на ядрените оръжия. Договорът не е подписан от - и съответно няма да се отнася до - нито една от страните, които вече притежават такива оръжия. До момента само четири страни са подписали споразумението, а трябва да се съберат 50 подписа, за да влезе в сила. 

"Америка, избери свободата вместо страха. Русия, избери разоръжаването вместо разрушението. Великобритания: избери върховенството на закона пред угнетяването", обърна се Фин подред към всички членове на ядрения клуб, включително КНДР, която през септември извърши шестия си ядрен опит, и Израел, чиито власти не потвърждават, но и не отричат, че страната притежава ядрени оръжия. Да се оставим ядреното оръжие да ни управлява, е безумие. Много от онези, които критикуват нашето движение, казват, че сме нерационални, че сме откъснати от света идеалисти, че ядрените държави никога няма да се откажат от своите оръжия", коментира председателската на организацията Беатрис Фин, като призова страните да  подпишат споразумението. 

Заедно с Фин наградата от името на международната неправителствена организация получи и 85-годишната японка Сацуко Турлоу, оцеляла от атомната бомбардировка над Хирошима, посветила целия си последващ живот на борбата за забрана на ядреното оръжие.

Останалите призове се раздават в шведската столица Стокхолм. За всяка категория паричната равностойност на отличието е близо 950 000 долара. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: церемония | Осло | победители | Нобелова награда

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини